Upgraded from 8.80.000 to 8.90.000 and allconfiguration lost

Please check the FAQ (https://www.xyplorer.com/faq.php) before posting a question...
Post Reply
platanos
Posts: 27
Joined: 17 Feb 2009 21:37

Upgraded from 8.80.000 to 8.90.000 and allconfiguration lost

Post by platanos » 18 Mar 2010 13:17

Hello, I have upgraded from version 8.80.000 to 8.90.000 and I've lost all my configuration. It is like a clean install. This is the first time it happens. I downloaded the setup and installed it over my previous version. It always kept my config when I upgrade to a new version, but this time it has deleted all my configuration. Why?

Also I've noticed the nuke button send the files to recycle bin instead of destroying the files. How can I set it like in previous versions of xyplorer?

Thanks in advance for your help.

TheQwerty
Posts: 4353
Joined: 03 Aug 2007 22:30

Re: Upgraded from 8.80.000 to 8.90.000 and allconfiguration lost

Post by TheQwerty » 18 Mar 2010 13:33

I'm going to leave the important one for Don, but regarding the nuke button if you right click on it you can now set it up just as you like.

admin
Site Admin
Posts: 46936
Joined: 22 May 2004 16:48
Location: Cologne, Win 8.1, Win 10
Contact:

Re: Upgraded from 8.80.000 to 8.90.000 and allconfiguration lost

Post by admin » 18 Mar 2010 14:24

platanos wrote:Hello, I have upgraded from version 8.80.000 to 8.90.000 and I've lost all my configuration. It is like a clean install. This is the first time it happens. I downloaded the setup and installed it over my previous version. It always kept my config when I upgrade to a new version, but this time it has deleted all my configuration. Why?

Also I've noticed the nuke button send the files to recycle bin instead of destroying the files. How can I set it like in previous versions of xyplorer?

Thanks in advance for your help.
This happened to a couple of users where the auto-upgrading did not work out for them. The reason is, IF you are on Vista/W7, Vista/W7's file system virtualization.

Don't worry, your settings are not lost, but just not found. To show you how to retrieve them I need 2 answers:
1) Are you on Vista/W7?
2) Do you have a file Startup.ini in the folder where XYplorer.exe is? If yes, please open it and post the contents.

Don

platanos
Posts: 27
Joined: 17 Feb 2009 21:37

Re: Upgraded from 8.80.000 to 8.90.000 and allconfiguration lost

Post by platanos » 18 Mar 2010 15:20

Thank you both for the fast reply :D

TheQwerty, you are right. Thanks for the tip.

admin, I have Win Vista, and yes, I have that file Startup.ini in program dir. This is what is inside:

Code: Select all

[Appdata]
Path=%appdata%\XYplorer
I hope I can get my config back. Thanks again guys.

j_c_hallgren
XY Blog Master
Posts: 5822
Joined: 02 Jan 2006 19:34
Location: So. Chatham MA/Clearwater FL
Contact:

Re: Upgraded from 8.80.000 to 8.90.000 and allconfiguration lost

Post by j_c_hallgren » 18 Mar 2010 16:01

platanos wrote:

Code: Select all

[Appdata]
Path=%appdata%\XYplorer
I hope I can get my config back. Thanks again guys.
I also think it's not lost, just that XY thinks it may have moved when it didn't...so do you see XYplorer.ini, various ".dat" files and a 'Panes' folder in the XY appl folder itself? If so, then simply edit the startup.ini to make it "Path=".
Still spending WAY TOO much time here! But it's such a pleasure helping XY be a treasure!
(XP on laptop with touchpad and thus NO mouse!) Using latest beta vers when possible.

admin
Site Admin
Posts: 46936
Joined: 22 May 2004 16:48
Location: Cologne, Win 8.1, Win 10
Contact:

Re: Upgraded from 8.80.000 to 8.90.000 and allconfiguration lost

Post by admin » 18 Mar 2010 19:55

j_c_hallgren wrote:
platanos wrote:

Code: Select all

[Appdata]
Path=%appdata%\XYplorer
I hope I can get my config back. Thanks again guys.
I also think it's not lost, just that XY thinks it may have moved when it didn't...so do you see XYplorer.ini, various ".dat" files and a 'Panes' folder in the XY appl folder itself? If so, then simply edit the startup.ini to make it "Path=".
Yes, but I assume this is not the case, otherwise the upgrading should have worked.

I rather think the data are buried here:
C:\Users\<username>\AppData\Local\VirtualStore\Program Files (x86)\XYplorer\

Insert your username into <username> and try to go to that location. Does it exist and do you have XYplorer data files there? If yes then bingo. Copy all files you find there to %appdata%\XYplorer, the restart XYplorer without (!) saving. (ask if you don't know what this means).

platanos
Posts: 27
Joined: 17 Feb 2009 21:37

Re: Upgraded from 8.80.000 to 8.90.000 and allconfiguration lost

Post by platanos » 18 Mar 2010 23:15

Hi admin, I've found XYplorer files on this folder:

C:\Users\<Jose>\AppData\Local\VirtualStore\Program Files\XYplorer\

But I don't understand what do you mean with Copy all files you find there to %appdata%\XYplorer, the restart XYplorer without (!) saving. (ask if you don't know what this means).

Can you please explain me where is %appdata%\XYplorer. Also, is not better to replace the files with XYplorer closed?

Stefan
Posts: 1360
Joined: 18 Nov 2008 21:47
Location: Germany, EU

Re: Upgraded from 8.80.000 to 8.90.000 and allconfiguration lost

Post by Stefan » 19 Mar 2010 10:58

Hi platanos,

1.)
Can you please explain me where is %appdata%\XYplorer.
- start XYplorer
- go to menu "Tools"
- start "Configuration..." and click on "Startup & Exit"
- note your Application data path at the bottom of this screen, in gray font "Application data path: X:\ eg path\XYplorer"
-close the dialog

(or paste this in the address bar of XYplorer ::goto <xydata>;
and press enter to go to this folder)

(This is meant by %appdata% , and - you may want to backup this folder first if you had make own modifications... )


2.)
Now open Windows Explorer and go to this XYplorer "Application data path".


3.)
But I don't understand what do you mean with Copy all files you find there to %appdata%\XYplorer,
Back in XYplorer go to
C:\Users\<Jose>\AppData\Local\VirtualStore\Program Files\XYplorer\
and copy your data files by selecting all files but the *.EXE file(s), followed by pressing CTRL+C

Close XYplorer with or without saving.


4.)
In Windows Explorer paste now your copied data by pressing CTRL+V into the XYplorer app data folder.


(IF you have copied the *.exe also you may want to update them again to the newest one?

HTH?

admin
Site Admin
Posts: 46936
Joined: 22 May 2004 16:48
Location: Cologne, Win 8.1, Win 10
Contact:

Re: Upgraded from 8.80.000 to 8.90.000 and allconfiguration lost

Post by admin » 19 Mar 2010 11:37

Stefan wrote:Hi platanos,

1.)
Can you please explain me where is %appdata%\XYplorer.
- start XYplorer
- go to menu "Tools"
- start "Configuration..." and click on "Startup & Exit"
- note your Application data path at the bottom of this screen, in gray font "Application data path: X:\ eg path\XYplorer"
-close the dialog

(or paste this in the address bar of XYplorer ::goto <xydata>;
and press enter to go to this folder)

(This is meant by %appdata% , and - you may want to backup this folder first if you had make own modifications... )
...
Why so complicated?

- Goto C:\Users\Jose\AppData\Local\VirtualStore\Program Files\XYplorer\
- Select all items in the file list (Ctrl+A).
- Copy them to the clipboard (Ctrl+C).
- Type %appdata%\XYplorer into the address bar and press Enter.
- Paste (Ctrl+V).
- Menu File / Restart without Saving.
- Done

Stefan
Posts: 1360
Joined: 18 Nov 2008 21:47
Location: Germany, EU

Re: Upgraded from 8.80.000 to 8.90.000 and allconfiguration lost

Post by Stefan » 19 Mar 2010 12:12

admin wrote: Why so complicated?

- Goto C:\Users\Jose\AppData\Local\VirtualStore\Program Files\XYplorer\
- Select all items in the file list (Ctrl+A).
- Copy them to the clipboard (Ctrl+C).
- Type %appdata%\XYplorer into the address bar and press Enter.
- Paste (Ctrl+V).
- Menu File / Restart without Saving.
- Done
a> Why so complicated?
i made it for all who came here reading this

a>%appdata%\XYplorer
not all have the data in %appdata%\XYplorer

a>- (Ctrl+A). - (Ctrl+C). - (Ctrl+V).
What's with the XYplorer.exe? Windows will tell you not be able to overwrite the exe... canceling the rest of the copy process

a> - Menu File / Restart without Saving.
and what's if the user had something to save from his work before?

admin
Site Admin
Posts: 46936
Joined: 22 May 2004 16:48
Location: Cologne, Win 8.1, Win 10
Contact:

Re: Upgraded from 8.80.000 to 8.90.000 and allconfiguration lost

Post by admin » 19 Mar 2010 12:24

Stefan wrote:
admin wrote: Why so complicated?

- Goto C:\Users\Jose\AppData\Local\VirtualStore\Program Files\XYplorer\
- Select all items in the file list (Ctrl+A).
- Copy them to the clipboard (Ctrl+C).
- Type %appdata%\XYplorer into the address bar and press Enter.
- Paste (Ctrl+V).
- Menu File / Restart without Saving.
- Done
a> Why so complicated?
i made it for all who came here reading this
Ah, ok. :)

platanos
Posts: 27
Joined: 17 Feb 2009 21:37

Re: Upgraded from 8.80.000 to 8.90.000 and allconfiguration lost

Post by platanos » 19 Mar 2010 15:52

admin wrote: Why so complicated?

- Goto C:\Users\Jose\AppData\Local\VirtualStore\Program Files\XYplorer\
- Select all items in the file list (Ctrl+A).
- Copy them to the clipboard (Ctrl+C).
- Type %appdata%\XYplorer into the address bar and press Enter.
- Paste (Ctrl+V).
- Menu File / Restart without Saving.
- Done
Hello admin. I followed your instructions and it worked very good :D I have my old congifuration again. Thank you very much to everybody.

Post Reply