[SOLVED] Icon overlays are not showing up

Things you’d like to miss in the future...
Post Reply
atarikg
Posts: 7
Joined: 14 Feb 2017 18:52

[SOLVED] Icon overlays are not showing up

Post by atarikg » 14 Feb 2017 19:00

Hello,

I am using XYPlorer Pro (with life-time free upgrades) 17.50.0200 on Windows 10 x64 Enterprise with latest updates. I have Team Foundation Server 2015 Power Tools and Google Drive installed. I was able to fix the context menu problem. But, now the the icon overlays are not showing up.

1. General/Refresh, Icons, History/Show Icon Overlays is checked.
2. The icons show up on Windows Explorer fine.
3. HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ShellIconOverlayIdentifiers look okay. I have moved the ones I like to see as icon overlays to the top by adding some extra space to them. In fact, this fixed the Windows Explorer as well.
4. I know that Windows support 15 icons overlays on Windows 7. I assume it is the same number for Windows 10 as well. But it doesn't matter here in my case, since I already moved them to the top.

Any ideas? Could it be a bug?
Last edited by atarikg on 15 Feb 2017 18:32, edited 1 time in total.

highend
Posts: 9006
Joined: 06 Feb 2011 00:33

Re: Icon overlays are not showing up

Post by highend » 14 Feb 2017 19:05

XY is a x86 app. Your modifications must be done in the WOW6432Node to be visible for XY...
One of my scripts helped you out? Please donate via Paypal or paypal_donate (at) stdmail (dot) de

atarikg
Posts: 7
Joined: 14 Feb 2017 18:52

Re: Icon overlays are not showing up

Post by atarikg » 14 Feb 2017 19:32

Thanks, so I have executed the following command and I confirmed that all the keys are moved to the WOW6432Node, but I still don't see icon overlays:

Code: Select all

reg copy HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ShellIconOverlayIdentifiers HKLM\SOFTWARE\WOW6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ShellIconOverlayIdentifiers /s /f
What else do I need? They are still showing up properly on Windows Explorer.

TheQwerty
Posts: 4353
Joined: 03 Aug 2007 22:30

Re: Icon overlays are not showing up

Post by TheQwerty » 14 Feb 2017 19:49

Each of those keys points to a CLSID which are registered under HKCR\CLSID\<value> and HKCR\Wow6432Node\CLSID\<value>.
The key there contains an InprocServer32 key whose default value is the actual DLL to be loaded.

Copying those keys as you did is not necessarily correct since they might point to different CLSIDs depending on the bitness, but assuming for your sake that they did not then you need to ensure the referenced CLSIDs are present under HKCR\Wow6432Node\CLSID as well and that their InprocServer32 keys point to 32-bit modules.

Windows caches these icons so you'll likely need to force a restart of explorer.exe after making your modifications as well.

Lastly, you need to ensure overlays are enabled in XY Tools | Configuration | Refresh, Icons, History | Icons | Show icon overlays.

atarikg
Posts: 7
Joined: 14 Feb 2017 18:52

Re: Icon overlays are not showing up

Post by atarikg » 14 Feb 2017 23:32

So I have moved all those CLSID from the 64 bit location to 32 location. But, unfortunately they won't still work. Will we ever see x64 version of XYPlorer? That would simplify all these pains.

highend
Posts: 9006
Joined: 06 Feb 2011 00:33

Re: Icon overlays are not showing up

Post by highend » 14 Feb 2017 23:46

And you did follow TheQwerty's instructions to the point (making sure all those InprocServer32 keys point to 32-bit modules)?
One of my scripts helped you out? Please donate via Paypal or paypal_donate (at) stdmail (dot) de

atarikg
Posts: 7
Joined: 14 Feb 2017 18:52

Re: Icon overlays are not showing up

Post by atarikg » 15 Feb 2017 04:24

I did. In fact, I pointed them to the x86 dlls. But no luck.

TheQwerty
Posts: 4353
Joined: 03 Aug 2007 22:30

Re: Icon overlays are not showing up

Post by TheQwerty » 15 Feb 2017 13:35

2017-02-15 072717.png
2017-02-15 072717.png (60.11 KiB) Viewed 1174 times
I made the changes below, restarted XY, and they work well - in all their ugly glory.
They must have made breaking changes to the extension between 2013 and 2015.


It's annoying Microsoft doesn't register both versions of the extension since it prevents the overlays from working in the Open/Save dialog of most 32-bit programs, Visual Studio included. Thankfully they ship the 32-bit version, at least for 2013, so it's possible to manually register them with success.

Granted the entire overlay system is broken thanks to its 12-overlay limit and bad citizens like OneDrive and Dropbox frequently re-prioritizing their icons. To speak nothing of the frustration caused by Microsoft killing off support for IColumnProviers... :evil:


Code: Select all

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\explorer\ShellIconOverlayIdentifiers]

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ShellIconOverlayIdentifiers\0TfsOverlayControlled]
@="{EFF5DF4C-7662-4ed7-B533-837D3319D311}"

[HKEY_CLASSES_ROOT\Wow6432Node\CLSID\{EFF5DF4C-7662-4ed7-B533-837D3319D311}]
@="0TfsOverlayControlled Class"

[HKEY_CLASSES_ROOT\Wow6432Node\CLSID\{EFF5DF4C-7662-4ed7-B533-837D3319D311}\InprocServer32]
@="C:\\Program Files (x86)\\Microsoft Team Foundation Server 2013 Power Tools\\TfsShellExtx86.DLL"
"ThreadingModel"="Apartment"



[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ShellIconOverlayIdentifiers\1TfsOverlayEdit]
@="{FF529703-3398-4c98-B88D-13F784CB10A2}"

[HKEY_CLASSES_ROOT\Wow6432Node\CLSID\{FF529703-3398-4c98-B88D-13F784CB10A2}]
@="1TfsOverlayEdit Class"

[HKEY_CLASSES_ROOT\Wow6432Node\CLSID\{FF529703-3398-4c98-B88D-13F784CB10A2}\InprocServer32]
@="C:\\Program Files (x86)\\Microsoft Team Foundation Server 2013 Power Tools\\TfsShellExtx86.DLL"
"ThreadingModel"="Apartment"



[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ShellIconOverlayIdentifiers\2TfsOverlayAdd]
@="{D4DD7FC6-066F-442a-A200-DD21649CF378}"

[HKEY_CLASSES_ROOT\Wow6432Node\CLSID\{D4DD7FC6-066F-442a-A200-DD21649CF378}]
@="2TfsOverlayAdd Class"

[HKEY_CLASSES_ROOT\Wow6432Node\CLSID\{D4DD7FC6-066F-442a-A200-DD21649CF378}\InprocServer32]
@="C:\\Program Files (x86)\\Microsoft Team Foundation Server 2013 Power Tools\\TfsShellExtx86.DLL"
"ThreadingModel"="Apartment"



[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ShellIconOverlayIdentifiers\3TfsOverlayRename]
@="{F15E94B9-9522-42bd-8A73-569BCBE5A5EA}"

[HKEY_CLASSES_ROOT\Wow6432Node\CLSID\{F15E94B9-9522-42bd-8A73-569BCBE5A5EA}]
@="3TfsOverlayRename Class"

[HKEY_CLASSES_ROOT\Wow6432Node\CLSID\{F15E94B9-9522-42bd-8A73-569BCBE5A5EA}\InprocServer32]
@="C:\\Program Files (x86)\\Microsoft Team Foundation Server 2013 Power Tools\\TfsShellExtx86.DLL"
"ThreadingModel"="Apartment"



[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ShellIconOverlayIdentifiers\4TfsOverlayLock]
@="{EAB6FC01-3462-4dc9-8C94-75582E3DC3CA}"

[HKEY_CLASSES_ROOT\Wow6432Node\CLSID\{EAB6FC01-3462-4dc9-8C94-75582E3DC3CA}]
@="4TfsOverlayLock Class"

[HKEY_CLASSES_ROOT\Wow6432Node\CLSID\{EAB6FC01-3462-4dc9-8C94-75582E3DC3CA}\InprocServer32]
@="C:\\Program Files (x86)\\Microsoft Team Foundation Server 2013 Power Tools\\TfsShellExtx86.DLL"
"ThreadingModel"="Apartment"
[/size]

atarikg
Posts: 7
Joined: 14 Feb 2017 18:52

Re: [SOLVED] Icon overlays are not showing up

Post by atarikg » 15 Feb 2017 18:33

@TheQwerty: Thank you very much! It solved my problem and now I can see them showing up properly. I started liking the XyPlorer even more now.

Post Reply