XYplorer slow to open

Please check the FAQ (https://www.xyplorer.com/faq.php) before posting a question...
highstream
Posts: 312
Joined: 10 Apr 2010 21:43

Re: XYplorer slow to open

Post by highstream »

admin wrote:Next version will be faster. Much faster. :biggrin:
Start from desktop icon after cold boot and update:

XY ver: XYplorer 15.00.0208 - upgraded from v15.00.0205
OS: Windows 8.1 Professional, 64-bit
Loaded: 2015-03-26 09:30:33 in 15,506 ms

0 ms: 96 ms - Start Load
96 ms: 21 ms - Init Language
117 ms: 17 ms - Load Language
134 ms: 8 ms - Load Settings
142 ms: 2 ms - Init Custom File Icons
144 ms: 9 ms - Init Controls
153 ms: 25 ms - Init Graphics
178 ms: 5 ms - Init Tabs
183 ms: 54 ms - Create Info Panel
237 ms: 16 ms - Init Tree
253 ms: 2 ms - Tab Icons
255 ms: 1 ms - Load Tags
256 ms: 0 ms - Load Custom Columns
256 ms: 15,026 ms - Load Tree
15,282 ms: 1 ms - Init Custom Toolbar Buttons
15,283 ms: 3 ms - Init UDC and KS
15,286 ms: 33 ms - Layout Window
15,319 ms: 34 ms - Show Window
15,353 ms: 36 ms - Load This Pane
15,389 ms: 116 ms - Load Other Pane
15,505 ms: 1 ms - Init Menus
15,506 ms: - Load Done

MaxiTree: Rows=1850, Nodes=1850, Expanded=30
Remember Tree State: Yes (16 stored paths)
Check Existence of Subfolders in Tree: Yes
Pane 1: Items=32, Pane 2: Items=153, Catalog: Items=1
Get Folder Sizes: Yes

admin
Site Admin
Posts: 50429
Joined: 22 May 2004 16:48
Location: Cologne, Win 8.1, Win 10
Contact:

Re: XYplorer slow to open

Post by admin »

So it's not faster for you at all. Interesting.

Did you verify your theory that this slowdown was recently introduced? You could check that with an earlier version, say 14.50.
FAQ | XY News RSS | XY Twitter | Stay home! 🎸 Or wear a mask! 😷

Marco
Posts: 2306
Joined: 27 Jun 2011 15:20

Re: XYplorer slow to open

Post by Marco »

Fresh

Code: Select all

XY ver: 	XYplorer 15.00.0208
OS:     	Windows 8.1 Enterprise, 64-bit
Loaded: 	2015-03-26 16:55:23 in 478 ms

     0 ms:     146 ms - Start Load
   146 ms:      55 ms - Init Language
   201 ms:       5 ms - Load Settings
   206 ms:       2 ms - Init Custom File Icons
   208 ms:      14 ms - Init Controls
   222 ms:      50 ms - Init Graphics
   272 ms:      13 ms - Init Tabs
   285 ms:      91 ms - Create Info Panel
   376 ms:       8 ms - Init Tree
   384 ms:       3 ms - Tab Icons
   387 ms:       0 ms - Load Catalog
   387 ms:       0 ms - Load Tags
   387 ms:       0 ms - Load Custom Columns
   387 ms:      10 ms - Load Tree
   397 ms:       0 ms - Init Custom Toolbar Buttons
   397 ms:       6 ms - Init UDC and KS
   403 ms:      13 ms - Load This Pane
   416 ms:       5 ms - Load Other Pane
   421 ms:      28 ms - Layout Window
   449 ms:      28 ms - Show Window
   477 ms:       1 ms - Init Menus
   478 ms:            - Load Done

MaxiTree: Rows=10, Nodes=10, Expanded=1
Check Existence of Subfolders in Tree: Yes
Pane 1: Items=4, Pane 2: Items=1, Catalog: Items=1
Regular

Code: Select all

XY ver: 	XYplorer 15.00.0208
OS:     	Windows 8.1 Enterprise, 64-bit
Loaded: 	2015-03-26 16:48:21 in 831 ms.

     0 ms:     108 ms - Start Load
   108 ms:      15 ms - Init Language
   123 ms:      61 ms - Load Language
   184 ms:      10 ms - Load Settings
   194 ms:      99 ms - Init Custom File Icons
   293 ms:      13 ms - Init Controls
   306 ms:      36 ms - Init Graphics
   342 ms:       9 ms - Init Tabs
   351 ms:      92 ms - Create Info Panel
   443 ms:      62 ms - Init Tree
   505 ms:      27 ms - Tab Icons
   532 ms:       6 ms - Load Catalog
   538 ms:     104 ms - Load Tags
   642 ms:       0 ms - Load Custom Columns
   642 ms:      19 ms - Load Tree
   661 ms:       0 ms - Init Custom Toolbar Buttons
   661 ms:       6 ms - Init UDC and KS
   667 ms:      10 ms - Load This Pane
   677 ms:       4 ms - Load Other Pane
   681 ms:      63 ms - Layout Window
   744 ms:      86 ms - Show Window
   830 ms:       1 ms - Init Menus
   831 ms:            - Load Done

MiniTree: Rows=6, Nodes=13, Expanded=4
Remember Tree State: Yes (2 stored paths)
Icon Overlays: Yes
Pane 1: Items=1, Pane 2: Items=0, Catalog: Items=23
Regardless of whether the IP is toggled on/off, regardless of whether any item is focused/selected or not, it always takes the same time to load the IP.
Also, language loading is done early in the startup process, but eventually what is visible of the translatable interface, upon loading completion, is just the menu bar (as long as it is not hidden, like I have in my config), status bar and IP. Maybe you could optimize that, by having the rest of the language loading continue after the window is shown.
Tag Backup - SimpleUpdater - XYplorer Messenger - The Unofficial XYplorer Archive - Everything in XYplorer
Don sees all [cit. from viewtopic.php?p=124094#p124094]

admin
Site Admin
Posts: 50429
Joined: 22 May 2004 16:48
Location: Cologne, Win 8.1, Win 10
Contact:

Re: XYplorer slow to open

Post by admin »

Here is my fresh load times:

Code: Select all

XY ver: 	XYplorer 15.00.0208
OS:     	Windows 8.1 Professional, 64-bit
Loaded: 	2015-03-26 17:06:01 in 324 ms

     0 ms:      88 ms - Start Load
    88 ms:      23 ms - Init Language
   111 ms:       2 ms - Load Settings
   113 ms:       1 ms - Init Custom File Icons
   114 ms:       7 ms - Init Controls
   121 ms:      19 ms - Init Graphics
   140 ms:       6 ms - Init Tabs
   146 ms:      44 ms - Create Info Panel
   190 ms:      25 ms - Init Tree
   215 ms:       1 ms - Tab Icons
   216 ms:       0 ms - Load Catalog
   216 ms:       0 ms - Load Tags
   216 ms:       1 ms - Load Custom Columns
   217 ms:       5 ms - Load Tree
   222 ms:       0 ms - Init Custom Toolbar Buttons
   222 ms:       4 ms - Init UDC and KS
   226 ms:      33 ms - Load This Pane
   259 ms:       4 ms - Load Other Pane
   263 ms:      43 ms - Layout Window
   306 ms:      18 ms - Show Window
   324 ms:       0 ms - Init Menus
   324 ms:            - Load Done

MaxiTree: Rows=12, Nodes=12, Expanded=1, Mapped Drives=1
Check Existence of Subfolders in Tree: Yes
Pane 1: Items=6, Pane 2: Items=43, Catalog: Items=1
I'd say quite similar to yours. My machine seems to be just a little faster. :mrgreen:

Concerning the sequence: It's pretty much the way it has to be. Almost everything here has a good reason. But I will test what's so slow about Create Info Panel...
FAQ | XY News RSS | XY Twitter | Stay home! 🎸 Or wear a mask! 😷

admin
Site Admin
Posts: 50429
Joined: 22 May 2004 16:48
Location: Cologne, Win 8.1, Win 10
Contact:

Re: XYplorer slow to open

Post by admin »

OK, that was it. No more speed improvements are possible ATM.

The Custom File Icons have to be initialized even if turned off at startup. A different strategy would be overall less efficient.
FAQ | XY News RSS | XY Twitter | Stay home! 🎸 Or wear a mask! 😷

highstream
Posts: 312
Joined: 10 Apr 2010 21:43

Re: XYplorer slow to open

Post by highstream »

admin wrote:So it's not faster for you at all. Interesting.

Did you verify your theory that this slowdown was recently introduced? You could check that with an earlier version, say 14.50.
I posted a reply a couple of hours ago but don't see it so will have to work from memory. I installed 14.0 and afterwards (from icon) it opened in about 650ms. After a reboot, however, it was about 14 secs. Reinstalled the latest beta and start was 778ms (wrote that down). After reboot, 13 secs. Restart several minutes later = 3 secs. Right after that, 600 ms. So based on a sample of two - version 14.0 and your speeded up 15 version - after install is now quick, after reboot slow. Btw, are the others posting figures following a similar testing methodology re when they test?

Afterwards, it struck me that there might be another factor involved. I use JPlay for audio and roughly around the same time I noticed the slowness I had changed JPlay (computer) throttle setting to On. That's only supposed to be noticeable with computer intensive tasks, of which I do little if any, and haven't noticed much of anything otherwise. But for testing purposes I set it to Off, and the second set of figures above reflect that, i.e., no real difference.

admin
Site Admin
Posts: 50429
Joined: 22 May 2004 16:48
Location: Cologne, Win 8.1, Win 10
Contact:

Re: XYplorer slow to open

Post by admin »

So, the latest version is the quickest. Good. BTW, in my own experience XY is the only software that gets constantly faster since its first release. :)

Slower start after cold reboot is normal. Factors here are harddisk speed and Windows caching.
FAQ | XY News RSS | XY Twitter | Stay home! 🎸 Or wear a mask! 😷

avsfan
Posts: 554
Joined: 29 Jun 2006 09:00
Location: Fort Collins, Colorado

Re: XYplorer slow to open

Post by avsfan »

I installed 15.00.0208, and startup took about 12 seconds. Closed and restarted, and it started in less than 1 second. Did this a few times, all with startup less than 1 second.

Then did a bunch of work with other things, closed XY and restarted, and startup took about 5 seconds. Restarted, and it was about 2 seconds. Then restarted again, and it's about 5 again.

Here's the latest update:

XY ver: XYplorer 15.00.0208
OS: Windows 7 Professional (Service Pack 1), 64-bit
Loaded: 2015-03-26 14:05:29 in 4,938 ms

0 ms: 512 ms - Start Load
512 ms: 43 ms - Init Language
555 ms: 40 ms - Load Language
595 ms: 29 ms - Load Settings
624 ms: 14 ms - Init Custom File Icons
638 ms: 42 ms - Init Controls
680 ms: 156 ms - Init Graphics
836 ms: 53 ms - Init Tabs
889 ms: 281 ms - Create Info Panel
1,170 ms: 109 ms - Init Tree
1,279 ms: 2,721 ms - Tab Icons
4,000 ms: 2 ms - Load Catalog
4,002 ms: 1 ms - Load Tags
4,003 ms: 0 ms - Load Custom Columns
4,003 ms: 364 ms - Load Tree
4,367 ms: 25 ms - Init Custom Toolbar Buttons
4,392 ms: 9 ms - Init UDC and KS
4,401 ms: 20 ms - Load This Pane
4,421 ms: 140 ms - Load Other Pane
4,561 ms: 254 ms - Layout Window
4,815 ms: 118 ms - Show Window
4,933 ms: 5 ms - Init Menus
4,938 ms: - Load Done

MiniTree: Rows=47, Nodes=61, Expanded=8, Mapped Drives=6
Check Existence of Subfolders in Tree: Yes
Icon Overlays: Yes
Pane 1: Items=15, Pane 2: Items=1153, Catalog: Items=31

Looks like it's largely to do with the <xyicons> folder, which has the FatCow icon set (over 4000 icons).

Question: Is there any way to tell which of those icons are currently being used so I can remove the rest?

admin
Site Admin
Posts: 50429
Joined: 22 May 2004 16:48
Location: Cologne, Win 8.1, Win 10
Contact:

Re: XYplorer slow to open

Post by admin »

avsfan wrote:Looks like it's largely to do with the <xyicons> folder, which has the FatCow icon set (over 4000 icons).
What makes you think so? To me it looks like you are losing a lot of time (2,721 ms) in Tab Icons. Could there be a tab that points to some unavailable network location?
FAQ | XY News RSS | XY Twitter | Stay home! 🎸 Or wear a mask! 😷

kunkel321
Posts: 602
Joined: 10 Jun 2012 03:45
Location: Near Seattle

Re: XYplorer slow to open

Post by kunkel321 »

A couple more data points...


----------------------------
Fresh after boot
---------------------------
XY ver: XYplorer 15.00.0206
OS: Windows 7 Enterprise (Service Pack 1), 32-bit
Loaded: 2015-03-27 07:07:56

0 ms: 432 ms - Load Window
432 ms: 34 ms - Init Language
466 ms: 50 ms - Load Language
516 ms: 111 ms - Load Settings
627 ms: 5 ms - Init Custom File Icons
632 ms: 418 ms - Init Controls
1,050 ms: 13 ms - Init Tree
1,063 ms: 175 ms - Tab Icons
1,238 ms: 8 ms - Load Catalog
1,246 ms: 6 ms - Load Tags
1,252 ms: 1 ms - Load Custom Columns
1,253 ms: 11,566 ms - Load Tree
12,819 ms: 31 ms - Init Custom Toolbar Buttons
12,850 ms: 14 ms - Init UDC and KS
12,864 ms: 362 ms - Load This Pane
13,226 ms: 391 ms - Load Other Pane
13,617 ms: 8,100 ms - Layout Window
21,717 ms: 291 ms - Show Window
22,008 ms: 1,927 ms - Init Menus
23,935 ms: - Load Done

MaxiTree: Rows=174, Nodes=174, Expanded=3, Mapped Drives=5
Check Existence of Subfolders in Tree: Yes
Pane 1: Items=44
Pane 2: Items=9

---------------------
Close, then restart xy
--------------------
XY ver: XYplorer 15.00.0206
OS: Windows 7 Enterprise (Service Pack 1), 32-bit
Loaded: 2015-03-27 07:10:25

0 ms: 441 ms - Load Window
441 ms: 36 ms - Init Language
477 ms: 61 ms - Load Language
538 ms: 88 ms - Load Settings
626 ms: 15 ms - Init Custom File Icons
641 ms: 444 ms - Init Controls
1,085 ms: 18 ms - Init Tree
1,103 ms: 5 ms - Tab Icons
1,108 ms: 3 ms - Load Catalog
1,111 ms: 1 ms - Load Tags
1,112 ms: 0 ms - Load Custom Columns
1,112 ms: 107 ms - Load Tree
1,219 ms: 17 ms - Init Custom Toolbar Buttons
1,236 ms: 17 ms - Init UDC and KS
1,253 ms: 50 ms - Load This Pane
1,303 ms: 402 ms - Load Other Pane
1,705 ms: 200 ms - Layout Window
1,905 ms: 377 ms - Show Window
2,282 ms: 3 ms - Init Menus
2,285 ms: - Load Done

MaxiTree: Rows=174, Nodes=174, Expanded=3, Mapped Drives=5
Check Existence of Subfolders in Tree: Yes
Pane 1: Items=44
Pane 2: Items=9

------------------
Ater a couple more restarts
-----------------
XY ver: XYplorer 15.00.0206
OS: Windows 7 Enterprise (Service Pack 1), 32-bit
Loaded: 2015-03-27 07:11:12

0 ms: 389 ms - Load Window
389 ms: 30 ms - Init Language
419 ms: 47 ms - Load Language
466 ms: 13 ms - Load Settings
479 ms: 4 ms - Init Custom File Icons
483 ms: 369 ms - Init Controls
852 ms: 12 ms - Init Tree
864 ms: 4 ms - Tab Icons
868 ms: 4 ms - Load Catalog
872 ms: 0 ms - Load Tags
872 ms: 0 ms - Load Custom Columns
872 ms: 96 ms - Load Tree
968 ms: 19 ms - Init Custom Toolbar Buttons
987 ms: 11 ms - Init UDC and KS
998 ms: 44 ms - Load This Pane
1,042 ms: 90 ms - Load Other Pane
1,132 ms: 111 ms - Layout Window
1,243 ms: 284 ms - Show Window
1,527 ms: 2 ms - Init Menus
1,529 ms: - Load Done

MaxiTree: Rows=174, Nodes=174, Expanded=3, Mapped Drives=5
Check Existence of Subfolders in Tree: Yes
Pane 1: Items=44
Pane 2: Items=9
ste(phen|ve) kunkel

admin
Site Admin
Posts: 50429
Joined: 22 May 2004 16:48
Location: Cologne, Win 8.1, Win 10
Contact:

Re: XYplorer slow to open

Post by admin »

Could you do this again with the latest version? :)
FAQ | XY News RSS | XY Twitter | Stay home! 🎸 Or wear a mask! 😷

kunkel321
Posts: 602
Joined: 10 Jun 2012 03:45
Location: Near Seattle

Re: XYplorer slow to open

Post by kunkel321 »

admin wrote:Could you do this again with the latest version? :)
You're just too darn efficient with those updates Don!

Okay, I put both panes pointing to C: and made sure that everything in the tree is collapsed. Then rebooted Windows. The results are not great... Note also that Outlook, Chrome, and VLC Player are all comparatively sluggish...

-----------------
first start after reboot
------------------
XY ver: XYplorer 15.00.0210
OS: Windows 7 Enterprise (Service Pack 1), 32-bit
Loaded: 2015-03-27 08:01:32 in 12,381 ms

0 ms: 354 ms - Start Load
354 ms: 91 ms - Init Language
445 ms: 62 ms - Load Language
507 ms: 129 ms - Load Settings
636 ms: 5 ms - Init Custom File Icons
641 ms: 45 ms - Init Controls
686 ms: 107 ms - Init Graphics
793 ms: 19 ms - Init Tabs
812 ms: 71 ms - Create Info Panel
883 ms: 160 ms - Set Interface Font
1,043 ms: 111 ms - Init Panes
1,154 ms: 20 ms - Init Tree
1,174 ms: 2 ms - Tab Icons
1,176 ms: 7 ms - Load Catalog
1,183 ms: 40 ms - Load Tags
1,223 ms: 1 ms - Load Custom Columns
1,224 ms: 233 ms - Load Tree
1,457 ms: 62 ms - Init Custom Toolbar Buttons
1,519 ms: 26 ms - Init UDC and KS
1,545 ms: 6,784 ms - Load This Pane
8,329 ms: 982 ms - Load Other Pane
9,311 ms: 380 ms - Layout Window
9,691 ms: 999 ms - Show Window
10,690 ms: 1,691 ms - Init Menus
12,381 ms: - Load Done

MaxiTree: Rows=13, Nodes=13, Expanded=1, Mapped Drives=5
Check Existence of Subfolders in Tree: Yes
Pane 1: Items=37/37, Pane 2: Items=4/37, Catalog: Items=11

-------------
first restart
------------
XY ver: XYplorer 15.00.0210
OS: Windows 7 Enterprise (Service Pack 1), 32-bit
Loaded: 2015-03-27 08:03:23 in 2,874 ms

0 ms: 407 ms - Start Load
407 ms: 35 ms - Init Language
442 ms: 36 ms - Load Language
478 ms: 14 ms - Load Settings
492 ms: 8 ms - Init Custom File Icons
500 ms: 32 ms - Init Controls
532 ms: 74 ms - Init Graphics
606 ms: 18 ms - Init Tabs
624 ms: 67 ms - Create Info Panel
691 ms: 86 ms - Set Interface Font
777 ms: 42 ms - Init Panes
819 ms: 13 ms - Init Tree
832 ms: 2 ms - Tab Icons
834 ms: 3 ms - Load Catalog
837 ms: 0 ms - Load Tags
837 ms: 1 ms - Load Custom Columns
838 ms: 27 ms - Load Tree
865 ms: 19 ms - Init Custom Toolbar Buttons
884 ms: 10 ms - Init UDC and KS
894 ms: 874 ms - Load This Pane
1,768 ms: 762 ms - Load Other Pane
2,530 ms: 94 ms - Layout Window
2,624 ms: 247 ms - Show Window
2,871 ms: 3 ms - Init Menus
2,874 ms: - Load Done

MaxiTree: Rows=13, Nodes=13, Expanded=1, Mapped Drives=5
Check Existence of Subfolders in Tree: Yes
Pane 1: Items=37/37, Pane 2: Items=4/37, Catalog: Items=11

---------------------
second restart of xy
--------------------
XY ver: XYplorer 15.00.0210
OS: Windows 7 Enterprise (Service Pack 1), 32-bit
Loaded: 2015-03-27 08:04:23 in 3,508 ms

0 ms: 732 ms - Start Load
732 ms: 32 ms - Init Language
764 ms: 38 ms - Load Language
802 ms: 15 ms - Load Settings
817 ms: 6 ms - Init Custom File Icons
823 ms: 28 ms - Init Controls
851 ms: 72 ms - Init Graphics
923 ms: 19 ms - Init Tabs
942 ms: 63 ms - Create Info Panel
1,005 ms: 104 ms - Set Interface Font
1,109 ms: 45 ms - Init Panes
1,154 ms: 27 ms - Init Tree
1,181 ms: 3 ms - Tab Icons
1,184 ms: 3 ms - Load Catalog
1,187 ms: 1 ms - Load Tags
1,188 ms: 0 ms - Load Custom Columns
1,188 ms: 18 ms - Load Tree
1,206 ms: 18 ms - Init Custom Toolbar Buttons
1,224 ms: 11 ms - Init UDC and KS
1,235 ms: 945 ms - Load This Pane
2,180 ms: 947 ms - Load Other Pane
3,127 ms: 100 ms - Layout Window
3,227 ms: 279 ms - Show Window
3,506 ms: 2 ms - Init Menus
3,508 ms: - Load Done

MaxiTree: Rows=13, Nodes=13, Expanded=1, Mapped Drives=5
Check Existence of Subfolders in Tree: Yes
Pane 1: Items=37/37, Pane 2: Items=4/37, Catalog: Items=11

------------------
third restart
------------------

XY ver: XYplorer 15.00.0210
OS: Windows 7 Enterprise (Service Pack 1), 32-bit
Loaded: 2015-03-27 08:07:27 in 3,350 ms

0 ms: 361 ms - Start Load
361 ms: 30 ms - Init Language
391 ms: 43 ms - Load Language
434 ms: 14 ms - Load Settings
448 ms: 5 ms - Init Custom File Icons
453 ms: 32 ms - Init Controls
485 ms: 133 ms - Init Graphics
618 ms: 20 ms - Init Tabs
638 ms: 64 ms - Create Info Panel
702 ms: 95 ms - Set Interface Font
797 ms: 62 ms - Init Panes
859 ms: 34 ms - Init Tree
893 ms: 4 ms - Tab Icons
897 ms: 3 ms - Load Catalog
900 ms: 1 ms - Load Tags
901 ms: 0 ms - Load Custom Columns
901 ms: 22 ms - Load Tree
923 ms: 17 ms - Init Custom Toolbar Buttons
940 ms: 12 ms - Init UDC and KS
952 ms: 1,011 ms - Load This Pane
1,963 ms: 966 ms - Load Other Pane
2,929 ms: 102 ms - Layout Window
3,031 ms: 317 ms - Show Window
3,348 ms: 2 ms - Init Menus
3,350 ms: - Load Done

MaxiTree: Rows=13, Nodes=13, Expanded=1, Mapped Drives=5
Check Existence of Subfolders in Tree: Yes
Pane 1: Items=37/37, Pane 2: Items=4/37, Catalog: Items=11
ste(phen|ve) kunkel

admin
Site Admin
Posts: 50429
Joined: 22 May 2004 16:48
Location: Cologne, Win 8.1, Win 10
Contact:

Re: XYplorer slow to open

Post by admin »

Loading Panes (= file lists) is incredibly slow on your system. You got only 37 items in your lists. Any idea why they are so slow?
FAQ | XY News RSS | XY Twitter | Stay home! 🎸 Or wear a mask! 😷

kunkel321
Posts: 602
Joined: 10 Jun 2012 03:45
Location: Near Seattle

Re: XYplorer slow to open

Post by kunkel321 »

admin wrote:Loading Panes (= file lists) is incredibly slow on your system. You got only 37 items in your lists. Any idea why they are so slow?
Maybe cause of this?
Image

:biggrin:

Edit: Actually I see that the CCs take "0 ms." So maybe not. Anyway, I turned off my CC and got this:
XY ver: XYplorer 15.00.0210
OS: Windows 7 Enterprise (Service Pack 1), 32-bit
Loaded: 2015-03-27 11:12:27 in 2,292 ms

0 ms: 429 ms - Start Load
429 ms: 37 ms - Init Language
466 ms: 60 ms - Load Language
526 ms: 15 ms - Load Settings
541 ms: 5 ms - Init Custom File Icons
546 ms: 30 ms - Init Controls
576 ms: 84 ms - Init Graphics
660 ms: 22 ms - Init Tabs
682 ms: 89 ms - Create Info Panel
771 ms: 145 ms - Set Interface Font
916 ms: 55 ms - Init Panes
971 ms: 30 ms - Init Tree
1,001 ms: 3 ms - Tab Icons
1,004 ms: 3 ms - Load Catalog
1,007 ms: 1 ms - Load Tags
1,008 ms: 0 ms - Load Custom Columns
1,008 ms: 78 ms - Load Tree
1,086 ms: 17 ms - Init Custom Toolbar Buttons
1,103 ms: 10 ms - Init UDC and KS
1,113 ms: 17 ms - Load This Pane
1,130 ms: 807 ms - Load Other Pane
1,937 ms: 85 ms - Layout Window
2,022 ms: 267 ms - Show Window
2,289 ms: 3 ms - Init Menus
2,292 ms: - Load Done

MaxiTree: Rows=41, Nodes=41, Expanded=2, Mapped Drives=5, Portable Devices=1
Check Existence of Subfolders in Tree: Yes
Pane 1: Items=37/37, Pane 2: Items=4/37, Catalog: Items=11

Edit 2: Here's the folder, if that helps...
Image
ste(phen|ve) kunkel

Stef123

Re: XYplorer slow to open

Post by Stef123 »

avsfan wrote:Looks like it's largely to do with the <xyicons> folder, which has the FatCow icon set (over 4000 icons).

Question: Is there any way to tell which of those icons are currently being used so I can remove the rest?
I'd like to know that, too. Same situation, <xyicon> doubles up as my central icon repository, and since I am the one who loses most milliseconds on init .... I wouldn't mind shaving off those seconds once I know whether XY does indeed read in the whole <xyicon> at startup?

Post Reply