XYplorer slow to open

Please check the FAQ (https://www.xyplorer.com/faq.php) before posting a question...
admin
Site Admin
Posts: 50429
Joined: 22 May 2004 16:48
Location: Cologne, Win 8.1, Win 10
Contact:

Re: XYplorer slow to open

Post by admin »

Oh. :oops: I apologize for treating you like an imbecile. :whistle: Thanks then for the free data point. :)
FAQ | XY News RSS | XY Twitter | Stay home! ๐ŸŽธ Or wear a mask! ๐Ÿ˜ท

admin
Site Admin
Posts: 50429
Joined: 22 May 2004 16:48
Location: Cologne, Win 8.1, Win 10
Contact:

Re: XYplorer slow to open

Post by admin »

And: Your data look fast enough to me. I'm really curious to see the data from the "XYplorer slow to open" crowd...
FAQ | XY News RSS | XY Twitter | Stay home! ๐ŸŽธ Or wear a mask! ๐Ÿ˜ท

RalphM
Posts: 1441
Joined: 27 Jan 2005 23:38
Location: Cairns, Australia

Re: XYplorer slow to open

Post by RalphM »

XY ver: XYplorer 15.00.0202
OS: Windows 8.1 Windows 8, 64-bit
Date: 2015-03-25 11:56:05


0 ms: 66 ms - Load Window
66 ms: 35 ms - Init 0
101 ms: 85 ms - Init Controls
187 ms: 4 ms - Get Shell Columns
191 ms: 5 ms - Init Tree
196 ms: -196 ms - Load Tree
0 ms: 319 ms -
319 ms: 13 ms - Init 1
332 ms: 12 ms - Load This Pane
344 ms: 4 ms - Load Other Pane
348 ms: 95 ms - Show Window
442 ms: 0 ms - Load UDC
442 ms: 3 ms - Load Action Log
445 ms: 2 ms - Init 2
447 ms: - Load Done

Not complaining about speed at all, just wondering whether the bold part is on purpose?
Ralph :-)
(OS: W10 20H2 Home x64 - XY: Current beta - Office 2019 32-bit)

avsfan
Posts: 554
Joined: 29 Jun 2006 09:00
Location: Fort Collins, Colorado

Re: XYplorer slow to open

Post by avsfan »

Here's mine:
XY ver: XYplorer 15.00.0202
OS: Windows 7 Professional (Service Pack 1), 64-bit
Date: 2015-03-25 00:11:08


0 ms: 628 ms - Load Window
628 ms: 136 ms - Init 0
764 ms: 537 ms - Init Controls
1,301 ms: 11 ms - Get Shell Columns
1,312 ms: 28 ms - Init Tree
1,340 ms: 3,512 ms - Load Tree
4,852 ms: 375 ms - Load MiniTree
5,227 ms: 70 ms - Init 1
5,297 ms: 40 ms - Load This Pane
5,337 ms: 21 ms - Load Other Pane
5,358 ms: 2,809 ms - Show Window
8,167 ms: 4 ms - Load UDC
8,170 ms: 7 ms - Load Action Log
8,177 ms: 6 ms - Init 2
8,183 ms: - Load Done

admin
Site Admin
Posts: 50429
Joined: 22 May 2004 16:48
Location: Cologne, Win 8.1, Win 10
Contact:

Re: XYplorer slow to open

Post by admin »

Thanks for the numbers, folks! Next version will refine the measuring and dive deeper into the flow at some points.
RalphM wrote:Not complaining about speed at all, just wondering whether the bold part is on purpose?
No, that was a little oversight by me (did not check the Maxi Tree flow).
FAQ | XY News RSS | XY Twitter | Stay home! ๐ŸŽธ Or wear a mask! ๐Ÿ˜ท

Stef123

Re: XYplorer slow to open

Post by Stef123 »

A bit late to this contest, cannot keep up with the top racers it seems

XY ver: XYplorer 15.00.0203
OS: Windows 7 Home Premium, 64-bit
Date: 2015-03-25 13:35:13

0 ms: 329 ms - Load Window
329 ms: 800 ms - Init 0
1.129 ms: 510 ms - Init Controls
1.639 ms: 27 ms - Init Tree
1.666 ms: 32 ms - Tab Icons
1.698 ms: 18 ms - Load Catalog
1.716 ms: 10 ms - Load Tags
1.726 ms: 3 ms - Load Custom Columns
1.729 ms: 106 ms - Load Tree
1.835 ms: 841 ms - Init 1
2.676 ms: 7 ms - Load This Pane
2.683 ms: 26 ms - Load Other Pane
2.709 ms: 105 ms - Layout Window
2.814 ms: 173 ms - Show Window
2.987 ms: 7 ms - Init 2
2.994 ms: - Load Done

MiniTree: Rows: 14, Nodes: 18, Expanded: 3
Remember Tree State: No
Check Existence of Subfolders in Tree: Yes
Icon Overlays: No
Get Folder Sizes: No


MiniTree: Rows: 14, Nodes: 18, Expanded: 3
Remember Tree State: No
Check Existence of Subfolders in Tree: Yes
Icon Overlays: No
Get Folder Sizes: No

Maybe it's worth mentioning that I have neither tree nor catalog showing. Is it necessary to load them anyway, just in case? Not that it makes much difference in my case, just wondering ...

admin
Site Admin
Posts: 50429
Joined: 22 May 2004 16:48
Location: Cologne, Win 8.1, Win 10
Contact:

Re: XYplorer slow to open

Post by admin »

Yes, a little Tree loading is necessary. Just in case you want to show it later... :)

Your results are remarkable. As far as I see you are the only one losing most milliseconds in "Init 0" and "Init 1". Hmmm...
FAQ | XY News RSS | XY Twitter | Stay home! ๐ŸŽธ Or wear a mask! ๐Ÿ˜ท

Stef123

Re: XYplorer slow to open

Post by Stef123 »

What does this mean spelled out in plain talk? What happens during those init-phases, maybe I can shed some light on it. I do have tons of CTBs that call submenus....

TheQwerty
Posts: 4353
Joined: 03 Aug 2007 22:30

Re: XYplorer slow to open

Post by TheQwerty »

On upgrades I do see Init 1 taking more time...

First run after upgrading:
XY ver: 	XYplorer 15.00.0203
OS:     	Windows 7 Professional (Service Pack 1), 64-bit
Date:   	2015-03-25 09:03:59

     0 ms:     241 ms - Load Window
   241 ms:      91 ms - Init 0
   332 ms:     450 ms - Init Controls
   782 ms:     533 ms - Init Tree
 1,315 ms:      88 ms - Tab Icons
 1,403 ms:       4 ms - Load Catalog
 1,407 ms:       2 ms - Load Tags
 1,409 ms:       0 ms - Load Custom Columns
 1,409 ms:      50 ms - Load Tree
 1,459 ms:     404 ms - Init 1
 1,863 ms:      32 ms - Load This Pane
 1,895 ms:      11 ms - Load Other Pane
 1,906 ms:     772 ms - Layout Window
 2,678 ms:      85 ms - Show Window
 2,763 ms:       4 ms - Init 2
 2,767 ms:            - Load Done

MiniTree: Rows: 18, Nodes: 23, Expanded: 5
Remember Tree State: No
Check Existence of Subfolders in Tree: No
Icon Overlays: No
Get Folder Sizes: No


On restart:
XY ver: 	XYplorer 15.00.0203
OS:     	Windows 7 Professional (Service Pack 1), 64-bit
Date:   	2015-03-25 09:05:03

     0 ms:     155 ms - Load Window
   155 ms:      56 ms - Init 0
   211 ms:     168 ms - Init Controls
   379 ms:      14 ms - Init Tree
   393 ms:       6 ms - Tab Icons
   399 ms:       4 ms - Load Catalog
   403 ms:       1 ms - Load Tags
   404 ms:       0 ms - Load Custom Columns
   404 ms:      15 ms - Load Tree
   419 ms:      19 ms - Init 1
   438 ms:      15 ms - Load This Pane
   453 ms:       7 ms - Load Other Pane
   460 ms:      57 ms - Layout Window
   517 ms:      73 ms - Show Window
   590 ms:       4 ms - Init 2
   594 ms:            - Load Done

MiniTree: Rows: 18, Nodes: 23, Expanded: 5
Remember Tree State: No
Check Existence of Subfolders in Tree: No
Icon Overlays: No
Get Folder Sizes: No

admin
Site Admin
Posts: 50429
Joined: 22 May 2004 16:48
Location: Cologne, Win 8.1, Win 10
Contact:

Re: XYplorer slow to open

Post by admin »

Stef123 wrote:What does this mean spelled out in plain talk? What happens during those init-phases, maybe I can shed some light on it. I do have tons of CTBs that call submenus....
A lot of things are happening there. I will increase the resolution...
FAQ | XY News RSS | XY Twitter | Stay home! ๐ŸŽธ Or wear a mask! ๐Ÿ˜ท

kunkel321
Posts: 602
Joined: 10 Jun 2012 03:45
Location: Near Seattle

Re: XYplorer slow to open

Post by kunkel321 »

Here is my "XYskinny.ini"(being open via command line /ini=...)
Various Information
Settings that may affect speed

XYplorer: 15.00.0202 (Pro Edition - Lifetime License Pro)
Upgraded from: 15.00.0118
Loaded in: 82,536 ms at 3/25/2015 7:36:14 AM
Uptime: 3 mins
Memory Usage: 36,680 KB, Virtual Memory Size: 20,356 KB

OS: Windows 7 Enterprise (Service Pack 1), 32-bit (6.1)
OS Uptime: 12 mins, 59 secs
UTC Offset: --07:00
User Role: Admin
Themes: Yes

1) A 'Yes' might slow down file operations and browsing:
AutoRefresh = Yes
Network = No
Removables = Yes
During File Ops = No
SHChangeNotify = Yes
Get Folder Sizes = No
Check Existence of Subfolders in Tree = Yes
Autosize Columns = Yes
Icon Overlays = No

2) The bigger (more), the slower:
Tags: tag.dat has 444 bytes (0 tagged items)
Color Filters: No (0 active filters)
Custom File Icons: No (180 active icons)
Remember Tree State: No
MiniTreePaths: 1 paths
MaxiTreePaths: 1 paths

3) A 'Yes' will speed up browsing:
Generic Icons = No
Generic Icons Network Only = No
Generic Icons For All Controls = No

4) A 'Yes' might slow down selecting an item:
File Info Tips = No
File Info Tips Custom = No

5) A 'Yes' might speed up startup:
Cache network servers = No
Servers: servers.dat has 0 servers
No network browsing on startup = Yes

Slowdown cause number one: An active virus scanner can severely slow down file operations and make XYplorer less responsive. Especially Microsoft Security Essentials and Windows Defender can have a dramatic negative effect on speed. Try to add XYplorer.exe and XYcopy.exe to the exceptions.
And my normal "xyplorer.ini" (being open via command line /ini=...)
This is the second launch since reboot.... Which usually is a little quicker anyway...
Various Information
Settings that may affect speed

XYplorer: 15.00.0202 (Pro Edition - Lifetime License Pro)
Loaded in: 22,392 ms at 3/25/2015 7:46:43 AM
Uptime: 1 min, 33 secs
Memory Usage: 39,492 KB, Virtual Memory Size: 21,352 KB

OS: Windows 7 Enterprise (Service Pack 1), 32-bit (6.1)
OS Uptime: 22 mins
UTC Offset: --07:00
User Role: Admin
Themes: Yes

1) A 'Yes' might slow down file operations and browsing:
AutoRefresh = Yes
Network = No
Removables = Yes
During File Ops = No
SHChangeNotify = Yes
Get Folder Sizes = No
Check Existence of Subfolders in Tree = Yes
Autosize Columns = Yes
Icon Overlays = No

2) The bigger (more), the slower:
Tags: tag.dat has 444 bytes (0 tagged items)
Color Filters: Yes (37 active filters)
Custom File Icons: Yes (181 active icons)
Remember Tree State: No
MiniTreePaths: 3 paths
MaxiTreePaths: 1 paths

3) A 'Yes' will speed up browsing:
Generic Icons = No
Generic Icons Network Only = No
Generic Icons For All Controls = No

4) A 'Yes' might slow down selecting an item:
File Info Tips = Yes
File Info Tips Custom = No

5) A 'Yes' might speed up startup:
Cache network servers = No
Servers: servers.dat has 0 servers
No network browsing on startup = Yes

Slowdown cause number one: An active virus scanner can severely slow down file operations and make XYplorer less responsive. Especially Microsoft Security Essentials and Windows Defender can have a dramatic negative effect on speed. Try to add XYplorer.exe and XYcopy.exe to the exceptions.
Thoughts?
And thanks for adding the tool Don !!! Much appreciated. :biggrin:

EDIT: Just realized I might be using an old version.... Will update, reboot and post updated soon...
Last edited by kunkel321 on 25 Mar 2015 15:56, edited 1 time in total.
ste(phen|ve) kunkel

admin
Site Admin
Posts: 50429
Joined: 22 May 2004 16:48
Location: Cologne, Win 8.1, Win 10
Contact:

Re: XYplorer slow to open

Post by admin »

TheQwerty wrote:On upgrades I do see Init 1 taking more time...
Hmm, weird. There is some upgrading code, but it should be very quick. And I cannot repro it here.

PS: Maybe some AV is scanning the new EXE, making the start slow?
FAQ | XY News RSS | XY Twitter | Stay home! ๐ŸŽธ Or wear a mask! ๐Ÿ˜ท

admin
Site Admin
Posts: 50429
Joined: 22 May 2004 16:48
Location: Cologne, Win 8.1, Win 10
Contact:

Re: XYplorer slow to open

Post by admin »

kunkel321 wrote:Here is my "XYskinny.ini"(being open via command line /ini=...)

EDIT: Just realized I might be using an old version.... Will update, reboot and post updated soon...
You probably did not see this:

Code: Select all

    + Help | Various Information: Hold CTRL+SHIFT when clicking the menu item 
      and you get detailed information about the application load times.
FAQ | XY News RSS | XY Twitter | Stay home! ๐ŸŽธ Or wear a mask! ๐Ÿ˜ท

kunkel321
Posts: 602
Joined: 10 Jun 2012 03:45
Location: Near Seattle

Re: XYplorer slow to open

Post by kunkel321 »

You are correct!
Okay here we go:
Did a reboot, then relaunched. No command line this time, just plain old xyplorer.exe.
Was also "unresponsive" for a while after opening. Hit [Esc] to cancel my CCs... Still a little unresponsive, but Chrome is too, so...
XY ver: XYplorer 15.00.0203
OS: Windows 7 Enterprise (Service Pack 1), 32-bit
Date: 2015-03-25 08:16:51

0 ms: 458 ms - Load Window
458 ms: 2,805 ms - Init 0
3,263 ms: 474 ms - Init Controls
3,737 ms: 47 ms - Init Tree
3,784 ms: 10 ms - Tab Icons
3,794 ms: 8 ms - Load Catalog
3,802 ms: 8 ms - Load Tags
3,810 ms: 1 ms - Load Custom Columns
3,811 ms: 6,892 ms - Load Tree
10,703 ms: 185 ms - Init 1
10,888 ms: 12,037 ms - Load This Pane
22,925 ms: 3,185 ms - Load Other Pane
26,110 ms: 2,628 ms - Layout Window
28,738 ms: 855 ms - Show Window
29,593 ms: 1,357 ms - Init 2
30,950 ms: - Load Done

MaxiTree: Rows: 93, Nodes: 93, Expanded: 4, Mapped Drives: 5, Portable Devices: 1
Remember Tree State: No
Check Existence of Subfolders in Tree: Yes
Icon Overlays: No
Get Folder Sizes: No
Then closed Xy, and (without another reboot) launched ini=XYskinny.ini...
XY ver: XYplorer 15.00.0203
OS: Windows 7 Enterprise (Service Pack 1), 32-bit
Date: 2015-03-25 08:21:36

0 ms: 300 ms - Load Window
300 ms: 5,309 ms - Init 0
5,609 ms: 332 ms - Init Controls
5,941 ms: 34 ms - Init Tree
5,975 ms: 3 ms - Tab Icons
5,978 ms: 3 ms - Load Catalog
5,981 ms: 1 ms - Load Tags
5,982 ms: 0 ms - Load Custom Columns
5,982 ms: 10,764 ms - Load Tree
16,746 ms: 27 ms - Init 1
16,773 ms: 70 ms - Load This Pane
16,843 ms: 19,111 ms - Load Other Pane
35,954 ms: 34 ms - Layout Window
35,988 ms: 319 ms - Show Window
36,307 ms: 2 ms - Init 2
36,309 ms: - Load Done

MaxiTree: Rows: 164, Nodes: 164, Expanded: 7, Mapped Drives: 5, Portable Devices: 1
Remember Tree State: No
Check Existence of Subfolders in Tree: Yes
Icon Overlays: No
Get Folder Sizes: No
So is this
5,982 ms: 10,764 ms - Load Tree
16,746 ms: 27 ms - Init 1

telling me it's the tree that is the problem, or is it "init 1?"

========================
EDIT: If I close and re-open the same profile (this is my normal profile) multiple times, it is a lot faster... Switching profiles, or first launch after reboot, are what slows things down.

XY ver: XYplorer 15.00.0203
OS: Windows 7 Enterprise (Service Pack 1), 32-bit
Date: 2015-03-25 08:25:18

0 ms: 223 ms - Load Window
223 ms: 1,164 ms - Init 0
1,387 ms: 305 ms - Init Controls
1,692 ms: 53 ms - Init Tree
1,745 ms: 5 ms - Tab Icons
1,750 ms: 3 ms - Load Catalog
1,753 ms: 1 ms - Load Tags
1,754 ms: 0 ms - Load Custom Columns
1,754 ms: 122 ms - Load Tree
1,876 ms: 362 ms - Init 1
2,238 ms: 2,838 ms - Load This Pane
5,076 ms: 332 ms - Load Other Pane
5,408 ms: 722 ms - Layout Window
6,130 ms: 237 ms - Show Window
6,367 ms: 3 ms - Init 2
6,370 ms: - Load Done

MaxiTree: Rows: 93, Nodes: 93, Expanded: 4, Mapped Drives: 5, Portable Devices: 1
Remember Tree State: No
Check Existence of Subfolders in Tree: Yes
Icon Overlays: No
Get Folder Sizes: No

============
XY ver: XYplorer 15.00.0203
OS: Windows 7 Enterprise (Service Pack 1), 32-bit
Date: 2015-03-25 08:26:18

0 ms: 347 ms - Load Window
347 ms: 1,480 ms - Init 0
1,827 ms: 275 ms - Init Controls
2,102 ms: 630 ms - Init Tree
2,732 ms: 5 ms - Tab Icons
2,737 ms: 6 ms - Load Catalog
2,743 ms: 1 ms - Load Tags
2,744 ms: 0 ms - Load Custom Columns
2,744 ms: 102 ms - Load Tree
2,846 ms: 44 ms - Init 1
2,890 ms: 716 ms - Load This Pane
3,606 ms: 61 ms - Load Other Pane
3,667 ms: 78 ms - Layout Window
3,745 ms: 291 ms - Show Window
4,036 ms: 3 ms - Init 2
4,039 ms: - Load Done

MaxiTree: Rows: 93, Nodes: 93, Expanded: 4, Mapped Drives: 5, Portable Devices: 1
Remember Tree State: No
Check Existence of Subfolders in Tree: Yes
Icon Overlays: No
Get Folder Sizes: No

============
XY ver: XYplorer 15.00.0203
OS: Windows 7 Enterprise (Service Pack 1), 32-bit
Date: 2015-03-25 08:26:52

0 ms: 225 ms - Load Window
225 ms: 1,203 ms - Init 0
1,428 ms: 287 ms - Init Controls
1,715 ms: 39 ms - Init Tree
1,754 ms: 4 ms - Tab Icons
1,758 ms: 3 ms - Load Catalog
1,761 ms: 1 ms - Load Tags
1,762 ms: 0 ms - Load Custom Columns
1,762 ms: 104 ms - Load Tree
1,866 ms: 36 ms - Init 1
1,902 ms: 665 ms - Load This Pane
2,567 ms: 59 ms - Load Other Pane
2,626 ms: 106 ms - Layout Window
2,732 ms: 233 ms - Show Window
2,965 ms: 3 ms - Init 2
2,968 ms: - Load Done

MaxiTree: Rows: 93, Nodes: 93, Expanded: 4, Mapped Drives: 5, Portable Devices: 1
Remember Tree State: No
Check Existence of Subfolders in Tree: Yes
Icon Overlays: No
Get Folder Sizes: No
ste(phen|ve) kunkel

admin
Site Admin
Posts: 50429
Joined: 22 May 2004 16:48
Location: Cologne, Win 8.1, Win 10
Contact:

Re: XYplorer slow to open

Post by admin »

Wow, that's SLOW. :shock:

Are you starting on some slow network location, and/or have many slow network drives expanded in the tree?

Is your machine generally slow?
Is your HD generally slow?
FAQ | XY News RSS | XY Twitter | Stay home! ๐ŸŽธ Or wear a mask! ๐Ÿ˜ท

Post Reply