Mysteriously Missing EXIF?

Things you’d like to miss in the future...
Post Reply
aimy
Posts: 181
Joined: 26 Feb 2007 15:44

Mysteriously Missing EXIF?

Post by aimy »

Hi all.

I've just noticed that several of my photos were not renamed accordingly to their corresponding EXIF date as the filename prefix.

When I check via IrfanView - the EXIF info is still embedded inside the picture, but when I check XY's meta tab, the Date taken: info is missing.

I don't have the affected photos right now, but has anyone experienced the similar situation by chance?

Thank you.

admin
Site Admin
Posts: 50429
Joined: 22 May 2004 16:48
Location: Cologne, Win 8.1, Win 10
Contact:

Re: Mysteriously Missing EXIF?

Post by admin »

XY relies on the shell here, and AFAIK the shell does not always see all EXIF info. If you send me such a picture I can investigate it more closely.
FAQ | XY News RSS | XY Twitter | Stay home! 🎸 Or wear a mask! 😷

aimy
Posts: 181
Joined: 26 Feb 2007 15:44

Re: Mysteriously Missing EXIF?

Post by aimy »

no EXIF detected
No EXIF detected
No EXIF detected
-DSC09854¬DSC-HX9V.JPG (987.48 KiB) Viewed 849 times
detected EXIF
With EXIF
With EXIF
20130808.105913-DSC09854-e¬DSC-HX9V.JPG (618.07 KiB) Viewed 849 times
As you can see, both are the same pictures from the same camera, one of them has been edited.

Thank you.

admin
Site Admin
Posts: 50429
Joined: 22 May 2004 16:48
Location: Cologne, Win 8.1, Win 10
Contact:

Re: Mysteriously Missing EXIF?

Post by admin »

So how did you try to rename them?
FAQ | XY News RSS | XY Twitter | Stay home! 🎸 Or wear a mask! 😷

aimy
Posts: 181
Joined: 26 Feb 2007 15:44

Re: Mysteriously Missing EXIF?

Post by aimy »

admin wrote:So how did you try to rename them?

Code: Select all

if (<prop CameraModel> == "SAMSUNG PL150 / VLUU PL150 / SAMSUNG TL210 / SAMSUNG PL151") {
      //$CameraModel = "test"
      //rename b, '<dateexif yyyymmdd.hhnnss>-*¬<prop CameraModel>', p;
    rename b, '<dateexif yyyymmdd.hhnnss>-*¬SAMSUNG PL151', p;
    }
   if (<prop CameraModel> == "808 PureView") {
      rename b, '*¬<prop CameraModel>', p;
    }
        else {
          rename b, '<dateexif yyyymmdd.hhnnss>-*¬<prop CameraModel>', p;
         }
        rename r, "\s{1,100}[.] > ." 

admin
Site Admin
Posts: 50429
Joined: 22 May 2004 16:48
Location: Cologne, Win 8.1, Win 10
Contact:

Re: Mysteriously Missing EXIF?

Post by admin »

Works fine with both fotos. :|
FAQ | XY News RSS | XY Twitter | Stay home! 🎸 Or wear a mask! 😷

aimy
Posts: 181
Joined: 26 Feb 2007 15:44

Re: Mysteriously Missing EXIF?

Post by aimy »

admin wrote:Works fine with both fotos. :|
Oh no. Couldn't be...

Then can you explain about attached screenshot, why there is no Date taken retrieved from the photo?
2013-09-03_083641.gif
2013-09-03_083641.gif (34.93 KiB) Viewed 818 times
Thank you.

admin
Site Admin
Posts: 50429
Joined: 22 May 2004 16:48
Location: Cologne, Win 8.1, Win 10
Contact:

Re: Mysteriously Missing EXIF?

Post by admin »

Might be caused by the OS, lovely Vista and Co. I'll check that later...
FAQ | XY News RSS | XY Twitter | Stay home! 🎸 Or wear a mask! 😷

aimy
Posts: 181
Joined: 26 Feb 2007 15:44

Re: Mysteriously Missing EXIF?

Post by aimy »

admin wrote:Might be caused by the OS, lovely Vista and Co. I'll check that later...
FYI, I'm using Windows 7.

Thank you.

PeterH
Posts: 2598
Joined: 21 Nov 2005 20:39
Location: Germany

Re: Mysteriously Missing EXIF?

Post by PeterH »

aimy wrote:
admin wrote:Might be caused by the OS, lovely Vista and Co. I'll check that later...
FYI, I'm using Windows 7.

Thank you.
I'm afraid 7 is the mentioned "Co." of Vista :roll:
W7(x64) SP1 German
( +WXP SP3 )

admin
Site Admin
Posts: 50429
Joined: 22 May 2004 16:48
Location: Cologne, Win 8.1, Win 10
Contact:

Re: Mysteriously Missing EXIF?

Post by admin »

Yep. Internally they are all Vista. "Win7" and "Win8" are just marketing labels for Vista service packs.
FAQ | XY News RSS | XY Twitter | Stay home! 🎸 Or wear a mask! 😷

admin
Site Admin
Posts: 50429
Joined: 22 May 2004 16:48
Location: Cologne, Win 8.1, Win 10
Contact:

Re: Mysteriously Missing EXIF?

Post by admin »

OK, tested under Win7 and it is indeed caused by Windows. When you show the shell properties of the files you will see that in one of them the "Date taken" is missing. No idea why but it's nothing I could fix. Ask Microsoft. :)
FAQ | XY News RSS | XY Twitter | Stay home! 🎸 Or wear a mask! 😷

Post Reply